Joomla Template by Create Website

Εφαρμογή του αντικειμένου της κολύμβησης στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής στη Γ΄ και Δ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

 

ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή του αντικειμένου της κολύμβησης στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής στη Γ΄ και Δ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης»

 

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της αρ. 21072β/Γ2/28.02.2003 (ΦΕΚ 304/τ.Β΄/13.3.2003) (σελ.4281-4306) Υπουργικής Απόφασης με θέμα «Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών και Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών Δημοτικού- Γυμνασίου??Φυσικής Αγωγής???»

2. Την αρ. 40/06.10.2016 Πράξη του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) με θέμα «Έγκριση εφαρμογής του αντικειμένου της κολύμβησης στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής».

3. Το από 26.09.2016 «Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ( ΥΠ.Π.Ε.Θ.), του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) και της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας για την εφαρμογή του αντικειμένου της κολύμβησης στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση».

4. Τις διατάξεις της παρ.8 του άρθρου 63 του Ν.4415/2016 (ΦΕΚ 159 /τ.Α΄/06.09.2016) «Στο τέλος του άρθρου 1 της 24001/2013 κοινής υπουργικής απόφασης προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής: «6. Η μεταφορά μαθητών για την υποχρεωτική διεξαγωγή του αντικειμένου της κολύμβησης, όπως αυτή καθορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, δύναται να γίνεται με τους προβλεπόμενους στο άρθρο 2 της παρούσας τρόπους».

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Τη συνέχιση της διδασκαλίας του αντικειμένου της κολύμβησης στη Γ΄ τάξη και όπου δύναται και στη Δ΄ τάξη των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Επισημαίνουμε, ότι για πρώτη φορά (σχολικό έτος 2016-2017) το αντικείμενο της κολύμβησης διδάχθηκε με επιτυχία και

έτυχε ευρείας αποδοχής από την Εκπαιδευτική Κοινότητα, επιτυγχάνοντας το βασικό στόχο που είχε θέσει η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής για απόκτηση κολυμβητικής παιδείας και επάρκειας στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού.

Επιπλέον, η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπευθύνων, συνέβαλε ώστε το αντικείμενο της κολύμβησης να υλοποιηθεί σε σαράντα τρεις (43) Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τη συμμετοχή σαράντα χιλιάδων (40.000) μαθητών/τριων από δύο χιλιάδες διακόσια δέκα (2.210) τμήματα.

Σκοπός της διδασκαλίας της κολύμβησης επιπλέον είναι:

η απόκτηση βιωματικής γνώσης των βασικών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής,

ο χειρισμός έκτακτων καταστάσεων γύρω και μέσα στο υδάτινο περιβάλλον,

η αποφυγή του πνιγμού,

η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης μέσα στο νερό,

η εξάσκηση των βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων,

η εξοικείωση των παιδιών με το υδάτινο στοιχείο μέσα από το παιχνίδι και τη ψυχαγωγία,

η υιοθέτηση συμπεριφοράς σεβασμού προς τον εαυτό τους, τους άλλους και το περιβάλλον. 

 

Γενικές πληροφορίες

1. Ο αριθμός των μαθημάτων θα είναι οκτώ (8) έως δώδεκα (12) εντός του διδακτικού έτους. Τα μαθήματα θα ολοκληρώνονται σε ένα τρίμηνο εκτός και αν υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις π.χ. λόγω καιρικών συνθηκών κ.α., όπου και θα δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσής τους σε περισσότερα από ένα τρίμηνα.

2. Το μάθημα θα υλοποιείται εντός συνεχόμενου διδακτικού δίωρου λαμβάνοντας υπόψη τις κάτωθι αναφερόμενες παραμέτρους :

α) Τη χιλιομετρική απόσταση της σχολικής μονάδας από το χώρο διεξαγωγής του μαθήματος (εθνικά, δημοτικά, δημόσια και ιδιωτικά κολυμβητήρια κ.α.), β) το χρόνο μετάβασης των μαθητών/τριων από και προς το χώρο διεξαγωγής του μαθήματος καθώς και γ) τη χρονική διάρκεια διδασκαλίας του αντικειμένου.

Eφιστούμε την προσοχή σας στην ορθολογική διαχείριση του διδακτικού χρόνου με τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων.

3. Υπεύθυνοι για τη διδασκαλία της κολύμβησης θα είναι μόνιμοι εκπαιδευτικοί ή/και αδιόριστοι πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στην κολύμβηση, προκειμένου να τηρείται η αναλογία 10:1 μαθητών/τριών ανά καθηγητή/προπονητή.

4. Ο υπεύθυνος συνοδός εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής του Τμήματος θα είναι παρών μαζί με τους διδάσκοντες καθηγητές-πτυχιούχους Φ.Α. έχοντας την εποπτεία των μαθητών/τριών καθ? όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και διεξαγωγής του μαθήματος.

5. Σύμφωνα με την παρ. 8, του άρθρου 63 του Ν.4415/2016 διασφαλίζεται η δωρεάν μεταφορά των μαθητών/τριων από τις αιρετές Περιφέρειες της χώρας.

6. Οι μετακινήσεις από και προς τη σχολική μονάδα θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί μετακίνησης μαθητών/τριών, χωρίς δαπάνη για το ΥΠ.Π.Ε.Θ. καθώς και για τους γονείς/κηδεμόνες.

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

σω Διευθύνσεων Α/θμιας Εκπ/σης)

Εμφανίσεις: 318